Betonitok

A bentonit montmorillonit agyagásványt tartalmazó üledékes kőzet, ásványkeverék, kolloid nemesanyag.

Nevét az USA Wyoming államában fekvő Fort Benton nevű helységről kapta, ahol 1921-ben először tárták fel és a Ford Motor Company Ltd. 1931-ben kezdte el alkalmazni a természetes öntödei homok javítására.

Hatóásványa a duzzadékony háromrétegű agyagásvány, a montmorillonit. Hogy milyen montmorillonit tartalom jelenti azt a határt, melynek alapján megkülönböztethető a bentonit a montmorillonitos agyagtól, arról ma még viták folynak. A magas montmorillonit tartalmú bentonitot forgalmazó cégek arra törekednek, hogy ez a határ 70-80% legyen, s a bentonit jósági fokát csak a montmorillonit tartalom függvényében kívánják definiálni, s ezzel pl. az aránylag alacsonyabb montmorillonit tartalmú bentonitokat mint pl. a mádi típusút a konkurensek sorából kizárni, holott a gyakorlatban bebizonyított tény, hogy a viszonylag alacsonyabb montmorillonit tartalmú mádi bentonit úgy mélyfúrási és vízépítési, mint öntödei célra kiválóan alkalmas. Pl.: a száraz kötőképessége közel kétszerese a jóval magasabb montmorillonit tartalmú pétervásári bentoniténak.

Gyakorlati szempontból bentonitnak tekinthetők mindazok a nemesanyagok, amelyeknek tulajdonságait a bennük lévő montmorillonit alapvetően meghatározza, más szóval, melynek fő ásványos alkotója a montmorillonit.

A jelenlévő egyéb ásvány lehet egyszerű indifferens higító anyag, tehát inaktív komponens, de lehet aktív is, vagyis a montmorillonit tulajdonságait kedvező, vagy kedvezőtlen irányba befolyásolhatja.

Maga a montmorillonit sem egységes tulajdonságú ásvány. Kémiai összetétele, fizikai tulajdonságai előfordulásonként, sőt egyes előfordulásokon belül is tág határok között vátozhat, s e különböző származású és tulajdonságú montmorillonitok csak belső kristályos szerkezetük közös alapvető geometriai vonásaiban, valamint a kristályok szubmikroszkópikus voltában egyeznek meg egymással.

A bentonit állapotát – és ennek folytán a felhasználhatóságát is – a montmorillonit tulajdonságai , a jelenlévő egyéb ásványok minősége, mennyisége, aktív vagy inaktív jellege, valamint az egyéb kémiai szennyezések (oldható sók, organikus anyagok) természete együttesen határozza meg.

E sok változónak tudható be, hogy a természetben igen sokféle bentonit található, melynek használható, vagy használhatatlan voltát csak a felhasználási körülményeket utánzó laboratóriumi mérésekkel és gyakorlati próbákkal lehet eldönteni.

2018-10-28

Bentosolon-82 szuszpenzió stabilizátor – Folyékony műtrágyák stabilizálása

Bentosolon-82 szuszpenzió stabilizátor – Folyékony műtrágyák stabilizálása Mádi alapanyagból készített 90 mikronos bentonit őrlemény (szitamaradék DIN-70-es szitán max. 12%) melynek nedvességtartalma max 12%, a kifolyási idő […]
2018-10-28

RHBV típusú vízépítési bentonit – Speciális vízzárás, vízszigetelés

RHBV típusú vízépítési bentonit – Speciális vízzárás, vízszigetelés Speciális vízzárásra, vízszigetelésre kifejlesztett bentonit őrlemény, melynek főbb minőségi paraméterei a következők: -Szállítási nedvesség: max. 8% -Szitamaradék DIN-70-es […]
2018-10-28

Bentonit őrlemények – Mélyfúrás, vízszigetelés, környezetvédelem

Bentonit őrlemények – Mélyfúrás, vízszigetelés, környezetvédelem Szürkés, sárgászöld színű, 0-90 mikron szemcsenagyságú (szitamaradék DIN-70-es szitán max. 12%), max. 12% nedvességtartalmú, mádi alapanyagból készült 5% Na2CO3-al aktivált […]
2018-10-28

Saválló agyag darabos és kaolinpettyes bentonit – Kerámiaipar, mezőgazdaság, vízszigetelés, környezetvédelem

Saválló agyag darabos és kaolinpettyes bentonit – Kerámiaipar, mezőgazdaság, vízszigetelés, környezetvédelem Szürkés, sárgászöld színű 0-300 mm szemnagyságú, kagylós törésű, bányanyers állapotú, 25%-32% nedvességtartalmú képlékeny anyag. Kiszerelés […]