Zeolitok

A zeolitok kristályos, háromdimenziós, víztartalmú, hidrofil, alkáli és alkáliföldfém kationokat tartalmazó, tektoszerkezetű alumíniumszilikátok.
Ennek a “makromolekulának” a legkisebb egységeit (A104)5- és (SiO4)4- tetraéderek sorozata képezi, melyeket oxigénhidak kötnek össze.
Miután a csatornákból a víz kiűzésre került, különböző gázokkal, mint ammónia, jódgőz, higanygőz, stb. tölthtető meg. A folyamat szelektív és függ a zeolittípus csatornaméretétől. A csatornáknál nagyobb átmérőjű molekulák nem képesek behatolni az üregekbe és ennek következtében nem tudnak adszorbeálódni. A csatornánál kisebb tényleges átmérőjű molekulák be tudnak hatolni és adszorbeálódnak. Ez a molekulaszitáló tulajdonság alapja a gázkeverékek szétválasztásának.
A zeolit kristályrácsban a kvarckristály rácsszerkezettel ellentétben a négy vegyértékű szilicium ionokat részben 3 vegyértékű alumínium ionok helyettesítik, amely negatív rácstöltéshez vezet, amit kicserélhető kationok egyenlítenek ki. A kationok ioncsere következtében, más vegyületek mint például víz, ammónia, széndioxid stb. adszorbció révén kötődnek meg reverzibilis formában a kristályszerkezet üregeiben.
Adszorbció alatt egy anyagnak a szomszédos fázis felületén való megkötődését értjük. Az adszorbció zeolitnál bekövetkezhet gázfázisból és folyadékfázisból egyaránt. A zeolitok speciális üreges szerkezetüknek köszönhetően kitűnő adszorbciós anyagok, különböző vegyületek számára, mint széndioxid, kéndioxid, ammónia, nitrogénoxidok, kénhidrogén stb.
A zeolitok negatív rácstöltésüknek köszönhetően kationcserélők és kitűnő megkötőképességgel rendelkeznek a különböző kationok vonatkozásában, mint ammónium, ólom, kadmium, nikkel, ezüst, réz, króm, ón stb. A természetes zeolitok ioncserélő kapacitása 1-2mekv/g között mozog, ami kétszer akkora mint a bentonité.
Minden egyes zeolitféleség különböző és rá jellemző ioncsere szelektivitással rendelkezik bizonyos fajtájú kationok jelenlétében. Ilyenkor a jelenlévő kationok közül bizonyos fajtákat előnyben részesít. Pl. a klioptilolit előszeretettel cseréli az ammóniumot nátriummal.
Az ioncsere szelektivitást befolyásolhatja a pH, hőmérséklet, a versenyző kationok, az oldószer megválasztása, oldaterősség, a jelenlévő anionok tipusa stb.

2018-10-28

Zeofilter

Zeofilter Gáz és vízszűrésekhez használt zeolit őrlemény mely a szűrők méretéhez igazítva különböző frakció méretekben állítjuk elő. Zsákolt kiszerelésben forgalmazzuk.
2018-10-28

Zeolit őrlemény

2018-10-28

Neoder IBS – Borászati derítőszer

Neoder IBS – Borászati derítőszer A derítőszer csak természetes ásványi anyagokat tartalmaz. Felhasználási kör: Magas íz, zamat és savtartalmú pecsenye és testes fehér, vörös borok, mustok […]
2018-10-28

Akvarosorb

Akvarosorb Házi és ipari méretű akvaro kultúrák víztisztításához, szűréséhez alkalmazható segédanyag mely a halak számára kedvezőtlen vegyi anyagokat vonja ki az akváriumokból.
2018-10-28

Zeotrix-8-0 – Olaj és nedvszívó anyag

Zeotrix-8-0 – Olaj és nedvszívó anyag A ZEOTRIX-8-0 olaj, nedvszívó és szagtalanító ásványkompozítium kiömlött olajtócsák, nedvességfoltok eltávolítására kitűnően alkalmas. A szennyezett felületre szórva pár perc alatt […]
2018-10-28

Benti – Univerzális háziállatalom

Benti – Univerzális háziállatalom Lakásokban vagy zárt térben tartott háziállatok higiénikus tartásának elengedhetetlen tartozéka a kiváló nedvszívó és szagtalanító univerzális háziállatalom. Az alom természetes ásványi anyagok […]
2018-10-28

Lithofloren Komplex – Mezőgazdasági Zeolit

Lithofloren Komplex – Mezőgazdasági Zeolit Az egyre szűkülő mezőgazdaságilag hasznosítható termőterületek, valamint a terméseredmények növelésére való törekvések sok esetben a környezet növekvő terhelésével párosulnak. Ezért egyre […]
2018-10-28

Zeovit-RCL-O-L

Zeovit-RCL-O-L
2018-10-28

Duckssilit-80

Duckssilit-80